plantenvreugde
Er is een volksgeloof dat brandnetel de bliksem aantrekt, vandaar ook de naam dondernetel. Nu heeft een onderzoek aangetoond, dat op de plaats waar zeer welig de brandnetel tiert, twee aardstralenbundels elkaar snijden. Zo'n snijpunt is bijzonder krachtig kosmisch werkzaam en het blijkt een punt te zijn waar de bliksem bij voorkeur inslaat. Als het niet waar is, dan is het toch aardig gevonden aldus een Italiaans spreekwoord. De plant heeft een stevige vierkante stengel, wat wijst op weerstand. De stevige wortels zijn lang en uitgebreid en verankeren de plant goed in de grond. Ze maken de grond open en rul en daardoor rijp voor andere planten. Brandnetel ruimt op en zet ook het organisme aan tot reiniging. De plant prikt zowel van binnen als van buiten, waardoor deze bij de mens ook alle secreties (uitscheidingen) aanzet. Hij past bij een prikkelbaar en snel geïrriteerd mens. Een vuurmens met veel energie. Maar ook bij iemand die zich niet goed kan uiten en daardoor verhardt en verzuurt (ontkalkt). Als voorjaarskruid geeft hij vitaliteit, nieuwe levenskracht en warmte, maar is dermate prikkelend dat hij niet geschikt is bij koorts, ontsteking of erg nerveuze mensen. Het bovengrondse gedeelte is te gebruiken zolang het niet bloeit.

Constitutie; reinigend, stimulerend, opbouwend. Bij ontkalking, zwangerschap.
Bloed; bloedreinigend, verrijkend, bij bloedarmoede.
Huid; bij eczemen, netelroos, acne, zweren, psoriasis.
Nieren; stimuleert de nieren, goed bij reuma en jicht.
De bijnaam van Sint Janskruid is 'jaag den duvel'. Vroeger hing men het kruid boven de deur om kwade geesten buiten te houden. Dit mooie zonnekruid wordt verzameld als de zon op zijn hoogste punt staat: op Sint-Jansfeest, de 24e juni. De plant staat dan prachtig in bloei, de helder gele bloemetjes lijken naar de zon te willen reiken alsof ze haar warmte en energie willen vasthouden. Sint Janskruid geeft rust, structuur, nieuwe levensmoed en optimisme. Het is dan ook begrijpelijk dat deze plant versterkend en kalmerend werkt op het zenuwstelsel. De olie die gemaakt wordt van de bloemetjes is donker rood gekleurd en is zeer geschikt bij brandwonden en na zonnebrand, bij winterhanden en als massage olie. Het verbetert de doorbloeding en is zeer verwarmend bij spier- en gewrichtspijnen. Verder werkt ze goed bij huiduitslagen en eczemen die positief reageren op de zon. De rode kleurstof in de plant maakt de huid echter lichtgevoelig dus niet (overdadig of uitwendig) gebruiken vóór een zonnebad. Bij oorpijnen de olie in het oor druppelen. Sint Janskruid als tinctuur is desinfecterend en wond genezend. Het hele kruid gebruiken. Uit vele wetenschappelijke onderzoeken blijkt st janskruid minstens even effectief als antidepressiva met minder nadelige bijwerkingen.
Zenuwstelsel; kalmeert en versterkt het zenuwstelsel. Bij depressies, stress, slapeloosheid, hoofdpijn, nerveuze hartkloppingen, hyperventilatie, stotteren, bedplassen, over activiteit.
Spijsvertering; stimuleert lever en galwerking. Stimuleert de spijsvertering.